Παράγοντες κινδύνου για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη


Οι πιο συχνοί παράγοντες κινδύνου για την καλοήθη υπερπλασία προστάτη ΚΥΠ περιλαμβάνουν την αύξηση της ηλικίας, την καθεαυτή λειτουργία των όρχεων, το μεταβολικό σύνδρομο, το οικογενειακό ιστορικό με ΚΥΠ, την παχυσαρκία, ιστορικό διαβήτη καθώς και τη φυλή.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη επιστημονική βιβλιογραφία, παράμετροι που μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη σχετίζονται με τη διατροφή, το κάπνισμα καθώς και το επίπεδο δραστηριότητας/ άσκησης ενός ασθενούς.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται πως ασθενείς που ακολουθούν μία δίαιτα πλούσια σε λαχανικά φαίνεται να έχουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα ΚΥΠ από εκείνους που δεν το κάνουν, αν και η κατανάλωση φρούτων δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει μια παρόμοια σημαντική σχέση με τη σοβαρότητα της εκδήλωσης των συμπτωμάτων της ΚΥΠ.

Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν πως μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλα και κρέας έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο και την εξέλιξη της ΚΥΠ.

Αν και το κάπνισμα μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία παραμένουν αντικρουόμενα, οπότε αυτή τη στιγμή δε μπορεί να διαπιστωθεί άμεσα μια τέτοια σχέση.

Το μόνο σίγουρο είναι, όπως προκύπτει μέσα από μελέτες, ένας καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της ΚΥΠ ή να εντείνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε ασθενείς που έχουν ήδη βιώνουν αυτή την κατάσταση. Η ενσωμάτωση της άσκησης και γενικά μίας σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή ρουτίνα είναι σημαντική, επειδή μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη της ΚΥΠ όσο και την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο συνδέεται έντονα με την ΚΥΠ.

Η καθημερινή σωματική δραστηριότητα θεωρείται ένα εξαιρετικό και “οικονομικά αποδοτικό” εργαλείο για τη φυσική διαχείριση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη για αυτό και οι ασθενείς πρέπει να ενθαρρύνονται σχετικά.

Μόλις ένας άνδρας διαγνωστεί με ΚΥΠ, ο γιατρός είναι σημαντικό να ενημερώνει τους ασθενείς για τους παράγοντες που σχετίζονται με την επιδείνωση της εξέλιξης της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, πιθανής σοβαρής παθολογίας του κατώτερου ουροποιητικού, διόγκωσης του μεγέθους του προστάτη και αύξησης των επιπέδων του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA ).

Μοιραστείτε το:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram