Μύθοι και αλήθειες για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη

Όπως πιθανώς έχετε αντιληφθεί ήδη, η υπερπλασία του προστάτη οδηγεί σε προβλήματα ούρησης. Εάν πάσχετε από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη ΚΥΠ, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια δεδομένα σχετικά με την πάθηση αυτή αποτελούν μύθους και ποια είναι αληθινά, προκειμένου να μπορέσετε να επιλέξετε μαζί με το γιατρό σας την καταλληλότερη θεραπεία για εσάς.

Μύθος: Η ΚΥΠ σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη.

Αλήθεια: Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ΚΥΠ, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η λέξη “καλοήθης”, είναι μια μη καρκινική διόγκωση του προστάτη που σχετίζεται με τη γήρανση, ωστόσο, μερικές φορές τα αρχικά συμπτώματα της ΚΥΠ είναι παρόμοια με αυτά του καρκίνου του προστάτη, για αυτό και η ιατρική καθοδήγηση είναι πολύ σημαντική.

Μύθος: Όσο μεγαλύτερος είναι ο προστάτης τόσο χειρότερα είναι τα συμπτώματα.

Αλήθεια: Το μέγεθος του προστάτη σας δεν σχετίζεται απαραίτητα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Μερικοί άνδρες έχουν έναν πολύ διευρυμένο προστάτη, αλλά υποφέρουν από πολύ λίγα συμπτώματα, ενώ άλλοι με μικρότερη διόγκωση του προστάτη τους υποφέρουν σοβαρά από πολλά & διαφορετικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.

Μύθος: Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη εμφανίζεται μόνο σε ηλικιωμένους άνδρες.

Αλήθεια: Αν και η ΚΥΠ είναι πιο συνηθισμένη στους ηλικιωμένους άνδρες, μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η ηλικία των 50 ετών είναι η μέση και η συνηθέστερη ηλικία για την ανάπτυξη της ΚΥΠ και των σχετικών συμπτωμάτων της, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και σε άνδρες που είναι πολύ νεότεροι.

Μύθος: Δε μπορεί να γίνει τίποτα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΚΥΠ.

Αλήθεια: Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΚΥΠ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκεί να μειωθεί η πρόσληψη ορισμένων υγρών όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ, τα λιπαρά τρόφιμα και ορισμένοι τύποι φαρμάκων. Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής όπως το Brizo® που μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Μύθος: Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται ιατρικά.

Αλήθεια: Εάν έχετε διαγνωστεί με ΚΥΠ αλλά δεν πάσχετε από ενοχλητικά συμπτώματα, το πιο πιθανό είναι πως δεν χρειάζεστε θεραπεία. Ωστόσο, εάν πάσχετε από συμπτώματα που επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή όπως επείγουσα ανάγκη για ούρηση, διαταραχές στον ύπνο ή οποιοδήποτε άλλο ενοχλητικό σύμπτωμα που επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες, από διαφορετικά διαιτητικά συμπληρώματα, φάρμακα ακόμα και πιο επεμβατικές θεραπείες. Το πιο σημαντικό στη φάση αυτή είναι να μην θεωρήσετε την κατάστασή σας ως δεδομένη και να μην παραμελήσετε τον εαυτό σας. Μπορείτε να αναλάβετε δράση, να μειώσετε τα συμπτώματα και να βελτιώσετε τη ζωή σας. Ο γιατρός σας είναι ο πιο πολύτιμος σύμμαχος σας.

Μύθος: Η χειρουργική επέμβαση για την ΚΥΠ μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του προστάτη.

Αλήθεια: Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και ο καρκίνος του προστάτη είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Εάν αποφασίσετε να υποβληθείτε σε οποιοδήποτε είδος χειρουργικής επέμβασης για την ΚΥΠ, λάβετε υπόψη ότι αυτή η χειρουργική επέμβαση επικεντρώνεται στο εσωτερικό τμήμα του προστάτη, ενώ ο καρκίνος του προστάτη στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αναπτύσσεται στην περιφερική ζώνη. Ζητήστε αναλυτική επεξήγηση από το γιατρό σας.

Μύθος: Κάνοντας ή όχι σεξ μπορεί να επηρεάσει τον προστάτη.

Αλήθεια: Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το συχνό σεξ μπορεί να βοηθήσει στην ΚΥΠ. Το πιο πιθανό είναι ότι η προχωρημένη ηλικία έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία του προστάτη σας από τη σεξουαλική σας ζωή. Όμως, η ΚΥΠ μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή. Μπορεί να προκαλέσει μειωμένη σεξουαλική ορμή, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης και, επίσης, μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία.

Οι παραπάνω μύθοι είναι ίσως οι πιο συχνοί σχετικά με την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Και επειδή εσείς δεν πρέπει να αφήνετε κανέναν να “παίζει” με την υγεία σας, δίνοντας σας λανθασμένες πληροφορίες, για κάθε απορία που πιθανώς έχετε σχετικά με την κατάσταση σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας

Μοιραστείτε το:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram